teksti
metsa

Artsin ravitallin esittely - Tilat ja tyypit

Keilopellon tila ja lähimaastot

Artsin ravitalli on perustettu pienelle Keilopellon tilalle. Tilaan kuuluu asuinrakennuksen lisäksi vanha navetta, joka toimii nykyisin tallina. Vanha varastotakennus on myös muutettu hevosten asuinsijaksi ja tilalle on rakennettu pieni kahden hevosen talli. Tilalla on useita tarhoja, jotka on kaikki rajattu sähkölangoilla.

Keilopellon tila sijaitsee Liekkijärven läheisyydessä, keskellä vehreää maaseutua. Naapuritalli Simoraan on matkaa noin kilometri ja raviradalle vain sata metriä. Ravirata on aktiivisessa käytössä, myös muiden tallien osalta. Siinä on pieni katsomo ja tallialue, ja kesäisin radalla järjestetään raveja ja näyttelyitä.

» Seikkaile tallissa klikkaillen.


Tallirakennukset

Päätallista löytyy karsina viidelle hevoselle. Neljä karsinoista sijaitsee pääkäytävällä, viidenteen on käynti tallin takaa ulkoa. Tallissa on lämmin rehu- ja varustehuone sekä välitila, josta läytyy kamina ja vesipiste. Tallin yhteydessä on kylmä varastotila, jossa säilytetään heinää, puruja, kottikärryjä ja ravikärryjä. Rakennuksen takaa löytyy lantala.

Vanha, ruskea tilan yleisvarsto on myös muutettu talliksi. Tässä tallissa on neljä karsinaa, kahteen takimmaiseen boksiin täytyy mennä etummaisten kautta. Rakennuksessa on myös pieni rehu- ja varustetila, josta löytyy vesipiste.

Tilan uusin pikkutalli on hieman modernimpi rakennus. Siinä on kaksi tilavaa karsinaa, automaattiset vesikupit karsinoissa ja loimien kuivaustelineet.


Ravitallin tyypit

Artsin ravitallin omistaa luonnollisesti Artsi. Artsi on viinaanmenevä nuori mies. Ikää hänellä on 26 vuotta. Artsi on taitava ravikuski ja ohjastaa itse hevosensa raveissa. Tilan kunnossapitoon hän jaksaa panostaa vain sen verran kuin se on hevosten kannalta tarpeellista. Itse hevoset hän pitää hyvässä hoidossa.


Tappi on Artsin serkku, iältään 19 vuotta. Lopetettuaan peruskoulun hän muutti Artsin tilalle asumaan ja huolehtimaan hevosista. Päivät hänellä kuluvat hevosia hoitaen ja liikuttaen. Kuitenkin aikaa riittää myös lähitallin tyttöjen vikittelyyn.


Chao on kaikenlaista kokenut ja näkenyt heppanainen, iältään 19-vuotias. Chaolla on enemmän ja vähemmän kokopäiväinen tallityöntekijän pesti ravitallilla. Tämä neito on kova suustaan ja tempperamentin kiihtyvyys on nollasta sataan alle sekunnissa, ärsytysherkkyys huomattava. Tyttö on painottanut ratsuihin, mutta ottaa uutta näkökulmaa hevosharrastuksiinsa Artsin tallin kautta - Annen ja Josefiinan kauhuksi. Äijämäinen, tupakoiva ryyppynainen ja melkoinen yllytyshullu erilaisissa asioissa - ikuinen lapsi ja pelleilijä, paitsi hevosasioissa, jotka ovat neidille vakavia asioita.

Fiia on 15-vuotias porkkanapää, joka omistaa Svantesta puolet ja hoitaa parakkiboksissa asuvaa riiviöponia tunnolisesti, mutta tytön voi tavata myös ravitallin puolella. Vaikka hän on pitkään luokitellut itsensä poniratsastajaksi, ajaminen kiinnostaa Fiiaa nykyään entistä enemmän samoin kuin isommat hevoset - varsinkin Foxin kanssa hän tulee hyvin toimeen. Luonteeltaan lyhyt tyttö on tarvittaessa hyvinkin jääräpäinen eikä pelkää sanoa vastaan, mutta silti hän ei tee suurta numeroa itsestään ravitallilla vaan pikemminkin hiukan arastelee Artsia. Fiialla on kuitenkin huumorintaju kohdallaan ja kun hän rentoutuu, juttu kyllä lentää.

Josefiina, 19, omistaa läheisen ratsastuskoulu Seppeleen, mutta viihtyy myös ravitallilla. Päähuomion vievät Svante-poninpiruilainen, josta omistaa puolet, ja kuolauksen kohde Kopse. Pääosin letkeä, rento ja huumorintajuinen tyyppi, mutta omaa myös räiskyvän temperamentin; verbaalisessa taistossa harvoin jää toiseksi. Pitää Artsilasta (ja ehkä ihan vähän myös Artsista) huolettoman tunnelman takia, oma talli kun ajaa välillä böönautin partaalle...

Reega on elämäniloinen ja pirteä hevosihminen, vaikka aika-ajoin hieman laiska ja saamaton. Hän omistaa kauniin, herasilmäisen, blondin suokinvarsan, josta odottaa tulevaisuudessa hyvääkin juoksijaa. Tyttö ei tiedä raviurheilusta tai -hevosista juurikaan, mutta oppii kuitenkin jatkuvasti lisää ja pyrkii hoitamaan hevosia parhaansa mukaan. Kokeneemmalla ravimiehellä tosin voi olla pinna kireällä kun tummahiuksinen tyttö kysyy jokaisen remmin ja hihnan nimeä, joskus tuntuu ettei hän tiedä edes mikä kuolain on. Reega on kuitenkin lämmin ja avoin persoona, joka ymmärtää huumoria eikä suutu pienistä. Tytön sanavarastoon kuuluvat myös kirosanat, jos lantaa lentää uusille kengille, tai hevonen kuolaa niskaan.

Ros on 20-vuotias nuori nainen jonka pienen koon ei pidä antaa hämätä, sillä tämä temperamentistaan ja räiskyvistä tempauksistaan tunnettu naikkonen ei tosipaikan tullen säästele sanojaan keneltäkään. Ros tunnetaan myös kaksimielisen huumorin ystävänä, sekä tallissa kaikuvista ärräpäistä. Omistaa tallin pienimmän poniformula Börjen, josta löytyy luonnetta vähintään yhtä paljon kuin omistajastaankin.

16-vuotias Lynn pyörii tilalla Cadin hoitajan roolissa. Blondi tunnetaan iloisesta luonteenlaadusta ja sukkelasta kielenkäytöstä, mutta myös ajoittaisista synkeydenpuuskista. Yltiöjärjestelmälliselle tytölle ravitallin rempseä meininki on toisinaan ihmetyksenaihe, mutta Lynn on nopea sopeutumaan. Hevostyttö on kerännyt kokemusta jos jonkinlaisista hevosista, mutta vielä riittää oppimista erityisesti ravihevosten saralla, vaikka melko vankat perustiedot ja -taidot omaakin.

Sini on 14-vuotias tyttö, joka sopeutuu Artsilan rentoon (ja välillä hieman härskiinkin) elämään huolimatta siitä, että kuuluu tallin nuorimpaan porukkaan. Pienikokoinen tyttö onkin saanut hoidettavakseen tallin pienimmän ponin, Börjen. Vaikka Artsilan herrasmiehet välillä heittävätkin läppää barbi-ponista, osaa Sini pitää pintansa - hyvä huumorintaju tulee Artsilassa aina tarpeeseen. Myös rämäpäisyys ja vauhdikkuus kuuluvat Sinin luonteenpiirteisiin. Sini osaa pitää hauskaa, ja ehkä siksi sulautuukin Artsin ravitallin porukkaan.

sivu

Artsin ravitalli on virtuaalitalli.
Tekstit © AnneL, paitsi henkilöiden kuvaukset, jotka ovat näiden omaa käsialaa
Kuvat © AnneL, Reega, Yuff