Artsin ravitallin esittely - Tilat ja tyypit

Keilopellon tila ja lähimaastot

Artsin ravitalli on perustettu pienelle Keilopellon tilalle. Tilaan kuuluu asuinrakennuksen lisäksi vanha navetta, joka toimii nykyisin tallina. Vanha varastotakennus on myös muutettu hevosten asuinsijaksi ja tilalle on rakennettu pieni kahden hevosen talli. Tilalla on useita tarhoja, jotka on kaikki rajattu sähkölangoilla.

Keilopellon tila sijaitsee Liekkijärven läheisyydessä, keskellä vehreää maaseutua. Naapuritalli Simoraan on matkaa noin kilometri ja raviradalle vain sata metriä. Ravirata on aktiivisessa käytössä, myös muiden tallien osalta. Pieni kahvio ja katsomo palvelevat vierailijoita kesäisin ja talvisin ravejen ja muiden kilpailujen aikana.

» Seikkaile tallissa klikkaillen.


Tallirakennukset

Päätallista löytyy karsina viidelle hevoselle. Neljä karsinoista sijaitsee pääkäytävällä, viidenteen on käynti tallin takaa ulkoa. Tallissa on lämmin rehu- ja varustehuone sekä välitila, josta läytyy kamina ja vesipiste. Tallin yhteydessä on kylmä varastotila, jossa säilytetään heinää, puruja, kottikärryjä ja ravikärryjä. Rakennuksen takaa löytyy lantala.

Vanha, ruskea tilan yleisvarsto on myös muutettu talliksi. Tässä tallissa on neljä karsinaa, kahteen takimmaiseen boksiin täytyy mennä etummaisten kautta. Rakennuksessa on myös pieni rehu- ja varustetila, josta löytyy vesipiste.

Tilan uusitalli on hieman modernimpi rakennus. Siinä on kaksi tilavaa karsinaa, automaattiset vesikupit karsinoissa ja loimien kuivaustelineet.

Raviradan kahviorakennuksen varasto-osat on myös otettu tallikäyttöön. Näitä kahta erillistä osastoa kutsutaan parakkitalleiksi. Parakkitalleilla on tätä nykyä neljä karsinaa. Lisäksi raviradan alueella on uuden konehallin yhteyteen rakennettu moderni, neljän karsinan talliosa; vierastalli. Vierastallia vuokrataan raviradalla treenaaville, koulutettaville tai kilpaileville hevosille.

» Karsinajärjestys

1. -
2. Harma
3. Simo
4. Rambo
5. Kopse
6. Mike
7. Monni
8. Rolli
9. Surku
10. Börje
11. Myrsky

A Pimu
B Ralli
C Isse
D Tara
E Lotta
F Minsa
G Svante
H Humma


Ravitallin tyypit

Artsin ravitallin omistaa luonnollisesti Artsi. Artsi on viinaanmenevä nuori mies. Ikää hänellä on 28 vuotta. Artsi on taitava ravikuski ja ohjastaa itse hevosensa raveissa. Tilan kunnossapitoon hän jaksaa panostaa vain sen verran kuin se on hevosten kannalta tarpeellista. Itse hevoset hän pitää hyvässä hoidossa.Tappi on Artsin serkku, iältään 22 vuotta. Lopetettuaan peruskoulun hän muutti Artsin tilalle asumaan ja huolehtimaan hevosista. Päivät hänellä kuluvat hevosia hoitaen ja liikuttaen. Kuitenkin aikaa riittää myös lähitallin tyttöjen vikittelyyn.
Ros on 23-vuotias nuori nainen jonka pienen koon ei pidä antaa hämätä, sillä tämä temperamentistaan ja räiskyvistä tempauksistaan tunnettu naikkonen ei tosipaikan tullen säästele sanojaan keneltäkään. Ros tunnetaan myös kaksimielisen huumorin ystävänä, sekä tallissa kaikuvista ärräpäistä. Omistaa tallin pienimmän poniformula Börjen, josta löytyy luonnetta vähintään yhtä paljon kuin omistajastaankin. Ros työskentelee tätä nykyä ravitallilla tallityöntekijänä ja satunnaisena valmentajana.


Chao on kaikenlaista kokenut ja näkenyt heppanainen, iältään 21-vuotias. Chaolla on enemmän ja vähemmän kokopäiväinen tallityöntekijän pesti ravitallilla. Tämä neito on kova suustaan ja tempperamentin kiihtyvyys on nollasta sataan alle sekunnissa, ärsytysherkkyys huomattava. Tyttö on painottanut ratsuihin, mutta ottaa uutta näkökulmaa hevosharrastuksiinsa Artsin tallin kautta - Annen ja Josefiinan kauhuksi. Äijämäinen, tupakoiva ryyppynainen ja melkoinen yllytyshullu erilaisissa asioissa - ikuinen lapsi ja pelleilijä, paitsi hevosasioissa, jotka ovat neidille vakavia asioita. Tällä hetkellä äitiyslomalla tallityöntekijän hommista.

Fiia on 16-vuotias porkkanapää, joka omistaa Svantesta puolet ja hoitaa parakkiboksissa asuvaa riiviöponia tunnolisesti, mutta tytön voi tavata myös ravitallin puolella. Vaikka hän on pitkään luokitellut itsensä poniratsastajaksi, ajaminen kiinnostaa Fiiaa nykyään entistä enemmän samoin kuin isommat hevoset - varsinkin Foxin kanssa hän tulee hyvin toimeen. Luonteeltaan lyhyt tyttö on tarvittaessa hyvinkin jääräpäinen eikä pelkää sanoa vastaan, mutta silti hän ei tee suurta numeroa itsestään ravitallilla vaan pikemminkin hiukan arastelee Artsia. Fiialla on kuitenkin huumorintaju kohdallaan ja kun hän rentoutuu, juttu kyllä lentää.

Josefiina, 21, omistaa läheisen ratsastuskoulu Seppeleen, mutta viihtyy myös ravitallilla. Päähuomion vievät Svante-poninpiruilainen, josta omistaa puolet, ja kuolauksen kohde Kopse. Pääosin letkeä, rento ja huumorintajuinen tyyppi, mutta omaa myös räiskyvän temperamentin; verbaalisessa taistossa harvoin jää toiseksi. Pitää Artsilasta (ja ehkä ihan vähän myös Artsista) huolettoman tunnelman takia, oma talli kun ajaa välillä böönautin partaalle...

Reega on elämäniloinen ja pirteä hevosihminen, vaikka aika-ajoin hieman laiska ja saamaton. Hän omistaa kauniin, herasilmäisen, blondin suokinvarsan, josta odottaa tulevaisuudessa hyvääkin juoksijaa. Tyttö ei tiedä raviurheilusta tai -hevosista juurikaan, mutta oppii kuitenkin jatkuvasti lisää ja pyrkii hoitamaan hevosia parhaansa mukaan. Kokeneemmalla ravimiehellä tosin voi olla pinna kireällä kun tummahiuksinen tyttö kysyy jokaisen remmin ja hihnan nimeä, joskus tuntuu ettei hän tiedä edes mikä kuolain on. Reega on kuitenkin lämmin ja avoin persoona, joka ymmärtää huumoria eikä suutu pienistä. Tytön sanavarastoon kuuluvat myös kirosanat, jos lantaa lentää uusille kengille, tai hevonen kuolaa niskaan.

Lynnille ravitalli on kuin kielletty hedelmä: pesunkestävä ratsutyttö päätyi ravihevosten maailmaan kuin varkain, ja ensimmäisen maistiaisen jälkeen syntyi addiktio, josta ei pääse eroon. 19-vuotias tuleva ratsastuksenohjaaja käy Artsilassa hoitamassa tallin Mustaa Oria, eli Simoa, aina kun töiltään kerkeää. Ravitallilla Lynn on löytänyt itsestään uusia puolia ja oppinut ottamaan lungisti - turhahan tässä on jatkuvasti pingottaa, hermoilla ja järjestellä. Asioilla on nääs tapana järjestyä, vaikkei itse olisikaan aina aivan kärryillä siitä, mitä milloinkin todella tapahtuu. Ja ravitallillahan tapahtuu.

Virtuaalihevonen/virtuaalitalli
Kuvat © AnneL